5 Ocak 2015 Pazartesi

Peyzaj Tasarımında Kullanılan Elemanlar-II

Döşemelerin konstrüksiyonu
İlk olarak zemin, döşeme için hazırlanır. Bütün kökler, bitkiler, yosunlar, vb. temizlenir. Daha sonra yüzey bir silindir ya da başka bir aletle düzeltilip, sıkıştırılır. Böylece hazırlanan temele alt toprak katmanı denir. Bu tabakanın üst yüzeyi biçimlenme katmanı olarak adlandırılır.
Bir döşeme iki katmandan oluşur: temel ve yüzey tabakası. Yaya trafiği için temel, 5-7 cm.lik bir blokaj tabakasıdır. Yaya yükünün yoğunluğuna göre bazen blokajın üstündebeton temel tabakası da kullanılır.
Taşıt trafiği için temel 7cm. blokaj ve 7-10 cm. beton veya sıkıştırılmış topraktır. Yüzey drenajı için minimum eğim %1,5 tir.
Yüzey suyu drenajı
Kaplama İşlevi                   Minimum Eğim
Araç trafiği                                  %2-2,5
Bisiklet yolları                           %2,5
Yaya yolları                              %2-3,3
Meydanlar, v.b                        %2-3
Kaplamanın çeşidi           Minimum Eğim
Beton                                            %1,7
Zift veya katran                        %2-2,5
Çakıl taşları                                 %3,3
Birim malzemeler                     %1,4
• Arazi drenaj tahliye seviyelerinin eğimi
• Alt - toprak katmanın türü
• Su tablası seviyesi ve mevsimsel değişiklikleri
• Doğal drenaj olanakları: hendekler, dereyolları ve bunların su akıtma kapasiteleri.
• Kanalizasyon sistemi olanakları ve kapasitesi
• Kaplanması düşünülen alanın genişliği
• Yağmur suyu miktarı ve yağmur yoğunluğu
• Kaplama malzemesinin geçirgenlik ve soğurma derecesi
• Görsel nitelik
Kenar elemanları
• İşlevleri
a. Kaplanan alanın sınırlarını korumak ve yatay genişlemeyi önlemek;
b. Kaplama ve diğer yüzeyler arasındaki sınırları tanımlamak: diğer bir kaplama, çim, su, yaya yolu, araç yolu gibi;
c. Kaplanmış alanın yayılımını tanımlamak;
d. Yüzeyler arası yapısal birleşimleri oluşturmak;
e. Zemin suyunu toplamak;
f. Trafiğini denetlemek ve belli bir rotada tutmak;
g. Seviye farklarını tanımlamak ve sağlanmasına yardımcı olmak.
Kenar elemanları için kullanılacak malzeme seçimini etkileyen bir çok faktör vardır: işlev, kaplanmış alanlarla uyum açısından görünüş, dayanıklılık, maliyet, malzemenin kolay bulunabilirliği gibi.
Yüzey kaplamalarında olduğu gibi kenar elemanlarında da farklı malzemeler kullanılabilir; doğal taş, hazır beton, tuğla ve ahşap vb. Kenar elemanları, kullanılan malzemeye, kaplanmış yüzey türüne, seviye farkına göre yatay ya da düşey olarak konumlandırılabilir.
Duvarlar 
Peyzaj tasarımında kullanılan duvarlar, ağaç, çalı, çit ve toprak gibi doğal malzemelerle de yapılabilir. Burada konumuz olan duvarlar, taş, tuğla, beton, beton blok, ahşap, demir, ip, vb. inşai malzemelerle de yapılanlardır.
Duvarlar aşağıda belirtilen amaçlar için kullanılır:
a. Sınırları ve alanları tanımak;
b. Mekanlar yaratmak;
c. Mahremiyet sağlamak;
d. İstenmeyen görünümleri saklamak;
e. Toz, rüzgar, ve aşırı güneşten koruyarak alt-iklim bölgesi oluşturmak.
Duvar, bu işlevlerden bir veya birkaçına uygun biçim ve yükseklikte inşa edilir. Duvarda kullanılacak malzemeye, duvarın işlevine, toprağın direncine, malzemenin erişebilirliğine ve maliyetine göre karar verilir.
İstinad duvarları kazma ya da doldurma sürecinde fazla seviye farkı olmuşsa, toprağı yerinde tutmak için kullanılır.
Duvar temelleri donma ve nem hareketlerinin olmayacağı seviyeye kadar inmelidir. Harpuştalar duvarın üst yüzeyine suyun işlemesini önlemek ve bu suyu akıtmak için kullanılır. Duvarı görsel olarak da etkiler.
Duvar çeşitleri
Duvar boyutları ve yapım yöntemleri kullanılan malzemelere göre değişir.
• Tuğla duvar
• Beton blok duvarlar
• Yerinde-dökme beton duvarlar
• Taş duvarlar
• İstinad duvarları
Yaya ve Taşıt Trafiği Yolları
Bir yaya ya da araç trafiği yolunun rotası, özellikle geniş kırsal çevrelerde, arazinin biçimlerine göre belirlenmeli, ve bitki gruplamalarıyla da vurgulanmalıdır. Araçların artması ve potansiyel olarak taşıdıkları tehlike, yaya yollarına karşı araç yolları sorununu gündeme getirmektedir. Şehir plancıları ve mimarlar bir süre motorlu trafiğin yaya yollarından tamamen ayrılmasını tercih etmişlerse de, gerçekçi olan anlayış, yüzey dokusu, seviye farkları ve bariyerlerin dikkatli detaylandırılmasıyla ve ikisinin farklı ölçekleri arasında denge kurup yayalara koruma sağlanmasıyla, iki trafik türünün gereken yerlerde bir arada yer alması şeklindedir.
Yaya ve araç yollarının genişliği aşağıdaki faktörlere göre belirlenir:
a- Taşınacak trafiğin çeşidi; araç, bisiklet, çocuk arabası, yaya, vb.
b- Taşınacak trafiğin miktarı; yoğun kullanım, tek şerit, iki şerit, vb.
c- Her iki taraftaki kenarların türü; açık veya kapalı, duvar veya binalarla çevrili, vb.
d- Bütçe.
Araç trafiği yaya trafiğinden tamamen farklıdır ve farklı bir biçimlendirme gerektirir. Tarihsel kent merkezlerinde at arabaları için şekillendirilen yollar bugün motorlu taşıt trafiğini taşımaya zorlanarak, büyük sorunlara yol açmaktadır. Araç trafiği yolları boyunca peyzajın düzenlenmesi konusu da önemlidir. Özellikle hızlı trafik yükünün olduğu otobanlarda, yolcunun seyahat sırasında, göreceği manzara hem estetik açıdan, hem de güvenlik yönünden önem kazanmaktadır.
Mimar ve peyzaj tasarımcısı olarak bizim ilgi alanımıza genellikle, tasarlanacak arazi kapsamında, araç veya bağlantı yolları gibi küçük ölçekli trafik yolları girmektedir.
Araba parkı yerleri
Araba parkları geçici ya da kalıcı olabilirler. Eğimli bir arazi de araba parkı için uygun olabilir. Eğer eğim fazlaysa, araba parkı topografya eğrilerine paralel, giriş ve çıkış yolları eğime dik olarak tasarlanmalıdır. Otoparkta kullanılabilecek en fazla eğim %5’tir. Trafik yükünü kaldırabilmesi için genellikle araba parkını döşemek gerekmektedir. Bununla birlikte, çakılla kaplanmış ve ağaçlarla gölgelenmiş bir alan, serbest düzende bir araba parkı olarak kullanılabilir. Eğer araba parkı seyrek kullanılıyorsa ve iyi drenaj sağlanması gereken bir yedeyse, yeri kaplamada çim kullanılabilir. Diğer kaplama malzemeleri şunlar olabilir:
Stabilize çakıl (ziftli malzemeyle karıştırılmış ve silindirle düzeltilmiş);
Çakıl (serbest ya da ziftle karıştırılmış);
Asfalt;
Birim malzemeler;
Yerinde dökme beton.
Park eden araçlarla bağlantılı olarak bir yaya yolu olmalıdır.
Zeminde araba yerlerinin çizilmesi mekandan tasarruf sağlayacaktır. Park edilmiş araçların görsel etkisi, araçları gölgeleyecek şekilde park alanları boyunca veya yaya yollarına dikilen ağaçlar ya da çalılarla yumuşatılabilir. Yaprağını döken ağaçlar sonbaharda sorunlara yol açabilir; gene de geniş gölge veren ağaçlar tercih edilmelidir.
Yaya yolları
Yaya yolu, tıpkı nehir gibi, en az direnç gösteren rotayı takip eder ve en kısasını seçmeye çalışır. Her yaya yolunun belli bir gücü vardır ve kendisine yer açar. Yaya yollarının tasarımı için bazı ana hatları ve düşünülmesi gereken noktaları şöyle tanımlayabiliriz:
• İnsanların zeminde yarattıkları rotalar en mantıklı olanlarıdır. Dolayısıyla kampus gibi çok sayıda insanın bulunduğu geniş çevrelerde öncelikle ana arterler tespit edilir; ikincil yollar ancak kişilerce en çok kullanılan patikalar belirlendikten sonra inşa edilir.
• Hızlı yaya trafiği düz ya da çok az eğimli arazi ister.
• Yaya yolları ağında kavşaklar önem kazanmaktadır. Kavşakların genişletilmesi yolların birbirinin akışını kesmesini önleyecektir.
• Merdiven ve rampaların üst ve altlarında guruplar toplanabilir. Böyle noktalarda genişletme, yaya trafiğini rahatlatacaktır.
• Yayaya doğrusal ya da eğrisel patika alternatiflerinin arasından seçme şansı verilmesi en iyisidir.
• Araç ya da yaya dolaşımı, hareket öngördüğünden, rota boyunca değişimle, ve türlü çevrelerin etkileri ve duyumsal deneyimler dizisiyle bağımlıdır.
• Yaya yolu güzergahı için yön seçeneklerinin mümkün olduğu geniş arazilerde, rotayı arazinin özellikleri belirlemeli; bitkilendirme vurgu için kullanılmalı ve oyalanmak istemeyenlere mümkünse direkt rotalar sağlanmalıdır.
• Bir yaya yolunun tasarımı yer ve kimlik tarifleme, kapalılık, çeşitlilik ve gizem gibi kavramları barındırabilir. Sonuç olarak arazi formu (topografya), mimari (peyzaja yansıyan sanal bina çizgileri), malzeme ve bakım, yaya yollarının yapımını etkileyen başlıca faktörlerdir.
Seviye Farkları
Seviye farkları eğimler, teraslar, basamaklar ve rampalar aracılığıyla yapılabilir.
Eğimler
Eğimlerin ayarlanması, topografyayı ve diğer arazi niteliklerini dikkate alan ve destekleyen bir bakış açısıyla ele alınmalıdır. %15’ten fazla olan eğimler çim olarak bırakılabilir. Az olarak düşünülebilecek eğimler (2:1, yatayın dikeye oranı) ufak ya da büyük çakıl taşları, andezit taşları ya da birim malzemelerle kaplanabilir. Bu döşemeler, kök yapısının eğimli toprağı yerinde tutacak bitkilendirmeyle bir arada da kullanılabilir.
Orta derece eğimler için (1:2 ile 2:1 arası), zamanla içinde yetişecek olan bitki köklerinin tel ızgaranın yerini alacağı, üst toprakla doldurulmuş ve tel örgüyle güçlendirilmiş, ahşap ızgaralar kullanılabilir.
Dik açıya yaklaşan ve yüksekliği 2m.’den az olan eğimler, suyun sızmasına izin verecek kaba yontu taş veya diğer birim örgü malzemesi, ya da suya dayanıklı ahşap bloklardan harçsız duvarlarla desteklenmelidir.
Teraslar
Teraslama eğimli bir zeminden çok bir dizi düz zemin istendiğinde yapılır. Eğimin oranına göre seviye farkı az ya da çok olabilir. Teraslanmış bir arazinin karakteristikleri, sağladığı açı görünüm ve farklı seviyeleri bağlayan basamaklarda aşağı- yukarı ulaşabilme olanağıdır.
Eğimli bir arazi, istinad duvarlarıyla birbirinden ayrılmış hafif meyilli yüzeyleri olan teraslar şeklinde düzenlenebilir. Teras seviyeleri basamaklar ya da rampalarla birbirine bağlanır; tüm sistem dinamik bir tasarım yaklaşımı gösterir. Teraslama arazinin eğimli niteliğini
taşımalı ve teraslamayla vurgulanan yönlenme anlamlı olmalıdır. Arazinin eğim niteliğini ve alanın doğal yüzey drenaj sistemini bozmamak ve maliyeti yükseltmemek için gereksiz kazma ve doldurma işlemlerinden kaçınılmalıdır.
Teraslar arasında seviye farkları keskinse istinad duvarları kullanılır; eğer keskin değilse çimle ya da döşeme malzemesiyle kaplanmış meyilli bir yüzey de kullanılabilir.
Merdivenler, rampalar ve rampalı basamaklar 
Genellikle, dış mekandaki basamaklar iç mekanlarınkinden farklıdır. Dışarıdaki basamaklar daha alçak ve enli olursa daha iyi bir görüntü ve rahatlık sunar. Dış mekan tasarımında basamaklar aynı zamanda oturmak içinde kullanılacak şekilde düzenlenebilir.
Bir dış çevrede, eğer o çevre bebek arabaları taşıyan ya da özürlü kişiler tarafından sık kullanılıyorsa, merdiven basmaklarının yanında bir rampa sağlamaya dikkat edilmelidir.
Dış mekanda basamaklar sadece eğimli bir zemin üstüne basamaklar konarak basitçe yapılabileceği gibi, nerdeyse iç mekan merdivenleri gibi de inşa edilebilir.
Dış mekan basamakları genellikle üç çeşittir.
• Bağlandığı duvardan, kaya veya topraktan oyulmuş gibi, dolu ve heykelsi olanlar;
• Rıhtlar olmadan, taş, betonarme ya da ahşaptan konsol çalışan basamaklar;
• Arazideki yapının gerçekten bir parçası olup; taş, betonarme, hazır beton bloklar, ahşap, tuğla, vb. malzemelerden yapılan ve daha mimari tipte olanlar
56
Kaynak: Şule KADER ve Mustafa KUPİK /Peyzaj mimarisinde tasarım

Etiketler: kamelya modelleri,kamelya fiyatları,kamelya,çardak,çardak modelleri,çardak imalatı,çardak fiyatları, çardak imalatı,kamelya satış,ahşap çardak fiyatları,ahşap oturma grupları,ahşap pergole modelleri,piknik masası fiyatları, ahşap pergola,ahşap yer döşemeleri,pergola,bank fiyatları,bank modelleri,ahşap bank modelleri, ahşap kamelya,ahşap kamelya yapımı,ahşap kamelya sistemleri,ahşap kamelya imalatı,ahşap kamelya fiyatları,ahşap kamelya çeşitleri, kameriye çeşitleri,kameriye fiyatları,kameriye çardak modelleri,kameriye,kamelya sistemleri,kamelya yapımı,kamelya imalatı,kamelya çeşitleri,bahçe düzenleme,kameriye fiyatları, ahşap kamelya fiyatları,ahşap restaurant,ahşap restaurant modelleri,pergola modelleri,ahşap deck fiyatları, ahşap ev modelleri,ahşap masa modelleri,ahşap pergole fiyatları,bahçe çardak modeller,ahşap pergole,kamelya imalatı,kamelya firmaları,kamelya fiyat,ahşap kamelya,bahçe mobilyaları,ahşap saksı, ahşap saksı fiyatları, ahşap veranda, ahşap pergole, ahşap kış bahçesi, kış baçesi,ahşap köprü, ahşap deck,iroko deck,cephe kaplaması,ahşapcephe kaplaması, ahşap zemin kaplaması,ahşap iroko deck fiyatları,kış bahçesi fiyatları, saksı fiyatları, iroko saksı, armuzlu iroko saksı, ithal çam saksı, ahşap metal bank, bahçe mobilyaları, ahşap bahçe mobilyaları, ahşap pergola modelleri, en iyi ahşap pergola, motorlu tenteli pergola, sabit tenteli pergola, saksı tasarımları, ahşap metal saksı tasarımları, ahşap saksı fiyatları, butik saksı üretimi, saksı imalatı, ahşap veranda tasarımları, panjur pergola modeli, kış bahçesi dekorasyonu, kış bahçesi modelleri, ahşap kış bahçesi tasarımları, alüminyum kış bahçesi, kış bahçesi fiyatları, ahşap kış bahçesi fiyatları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder