Laminat Dış Ve İç Cephe Kaplamaları
Compakt laminat dış cephe sistemleri Avrupa da 50 seneye aşkın bir süredir kullanılmakta olup ülkemizde ise 5 senedir uygulanmaktadır. Compakt laminatın teknolojik evreleri ise kraft kâğıdına reçine emdirilerek yüksek ısı ( 130 derece ) ve basınçta ( 140 kg / cm² ) preslenmesi ile üretilen ve üretim aşamasında kullanılan tüm hammaddenin dış etkenlere karşı düşünülerek imal edilmiş levhalardır. Suya ve dış etkenlere olan dayanımı göz önünde bulundurularak günümüz cephelerde compakt laminat dış cephe sistemleri her geçen gün yerini daha da arttırmaktadır.
Compakt laminat dış cephe sistemleri ahşap ve düz renk alternatifleri ile görsel anlamda cephelerin değişik ve beğenilen yüzleri olmayı başarmakta cephe uygulamalarında ilk sırada yerini alan malzemeleri olmaktadır. Özellikle mimari çalışmalarda cephelerde farklı tarzı ve dayanımı düşünülerek tercih edilen compakt laminat dış cephe sistemleri günümüz mimarisine de değer katmaktadır. Dikkat edilmesi gereken önemli detaylardan biride uygulama olmalıdır. Doğru uygulama teknikleri ve detayları kullanılmadığı taktirde malzemenin yapısı itibari ile beklenmedik sonuçlar ilerde karşılaşılabilinir.
Laminat dış cephe kaplama
Agraflı Sistem: Compakt laminat cephelerde agraflı sistem uygulama alanları iklimsel ve yapısal olarak değerlendirilip uygulanmaktadır. Agraflı sistem tamamı ile mekanik bir sistemdir kimyasal yapıştırıcılar kullanılmadan uygulanmaktadır. Agraflı sistemin öncelikle tercih yerleri soğuk iklim yapısı olan ülkelerde tercih edilmekte olup çok katlı binalarda ise rüzgâr yükünün doğuracağı sıkıntıların önüne geçmek amaçlı kullanılmaktadır. Agraflı sistem profillerinin tamamı Aliminyum olup sistemin alt yapısında farklı bir malzeme kullanılmamaktadır. Agraflı sistemin alt yapısı ve kullanılması gereken plakaların 10 mm ve üstü olmasından dolayı maliyetleri diğer sistemlere oranla daha fazladır. Agraflı sistemin uygulama alanları 15 mt üstü yapılarda olmalıdır.
Yapıştırma Sistem: Yapıştırma sistem genellikle ülkemizin iklimsel yapısı düşünülerek daha çok tercih edilen uygulama türüdür. Yapıştırma sistem uygulamalarında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi kullanılan kimyasal yapıştırıcı türleridir. Yapıştırma sistemlerde kullanılacak kimyasal polimer esaslı yapıştırıcı güvenilir ve compakt laminat ile olan test değerleridir. Tercih edilen yapıştırıcının birinci özelliği cm² de 48 kg yük taşıyabilme özelliğine sahip olmalıdır, uygulama öncesi plakaların ve alt yapının temizleyici kimyasallar ile temizlendikten sonra uygulama yapılmalı kürleşme ( tutunma ) tam sağlanmalıdır. Yapıştırma sistemlerde 2 farklı alt yapı kullanılmaktadır bunlardan biri düz ve çıkıntısı olmayan cephelerde aliminyum, hareketli cephelerde ise yağmur suyu düşünülerek iyi izole edilmiş metal karkas profillerdir. Yapıştırma sistemde öncelikli olarak yağmur suyunun metal karkas profiller kullanılan cephelerde plakaların 4 bir tarafını lamba zıvana tabir edilen sistem ile işçiliklerin yapılarak uygulama yapılması gerekmektedir. Yapıştırma sistem diğer sistemlere göre daha ekonomik bir uygulama türüdür. Yapıştırma sistem uygulamaları max 15 mt yapılar için geçerli olup kullanılan plaka kalınlığı 6 mm dir.
Yapıştırma Sistem
Perçinli Sistem: Compakt laminat dış cephe sistemlerinde yüksek katlı binalarda tercih sebebi olan perçinli sistemin uygulama alt yapısı tamamı ile alüminyum olup betonarme yapıların yüzeylerine bağlanan braketler vasıtası ile düşey olarak uygulanan T - L profillere özel üretilen perçinler ile sabitlenmesi ile uygulama son bulmaktadır. Perçinli sistemde kullanılan alüminyum esaslı perçinler kullanılan panel renklerine uygun olarak özel kimyasallar ile boyanarak yüzeyde oluşacak kötü görüntüyü ortadan kaldırmaktadır. Perçinli sistemlerde yüksek katlı yapılarda 8 mm 10 mt altı yapılarda ise 6 mm kalınlığında compakt laminat kullanılmaktadır. Perçinli sistem mekanik sistemden daha ekonomik olduğu için yüksek binalarda tercih edilmektedir. Perçinli sistemlerde ara derz boşluğu malzeme kalınlığı kadar olmalıdır. Perçinli sistemde perçinlerin algılanması ve görsel görüntü kirliliği neredeyse sıfırdır.
Daha fazla bilgi için web adresimizi ziyaret edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder