22 Kasım 2013 Cuma

               LAMİNASYON SİSTEMİNİN FAYDALI VE SAKINCALI YÖNLERİ

Faydaları;

1- Masif ağaç malzemelerden üretilecek yapı malzemelerinin boyutları sınırlıdır. Oysa laminasyon sistemiyle  daha büyük boyutlu ürünler elde etmek mümkündür.

2- Gerek mimaride gerekse iç dekorasyonda istenilen sitilde ve sınırsız formlarda çalışma imkânı sağlanmaktadır.

3- Yapısal elemanların tasarımında, yüke bağlı olarak kesit alanında farklılık yapmak mümkündür. Örneğin kavisli elemanlarda yükün geldiği yerde (kritik kesitte) daha büyük boyut uygulanabilmektedir.

4- En ve boy birleştirme yöntemlerinin uygulanması ile çok küçük boyutlardaki ( minimum 20 cm)  ağaç malzemenin kullanılmasına olanak sağladığından, zayiat oranı azalmaktadır. Ayrıca masif ağaç malzeme bünyesindeki kusurlarından (budak, çatlak, kurt yeniği, lif kıvrıklığı, çürüklük, reaksiyon odunu, sulama, vb.) arındırılarak değerlendirilir.

5- Aynı ahşap lamine eleman üzerinde çeşitli katlarda farklı kalınlık ve renkte ağaç malzemenin kullanımına imkân sağladığından daha fazla estetiklik tamin edilebilir.

6- Tabaklı ağaç malzeme aynı cins masif ağaç malzemeye göre daha az çalışmaktadır (şişme-daralma). Buna neden olarak laminasyonda ağaç malzemenin katları arasında kullanılan  tutkalın su itici özelliği gösterilebilir. Bunun sonucu tabaklı ağaç malzeme, aynı cins masif ahşap malzemeye göe boyutsal bakımdan daha stabildir.

7- Geniş ve tek açıklıklı yapılarda kubbe, pramit, tonoz gibi geometril strüktür oluşturulmasına olanak sağlamaktadır.

8- Kolon, kiriş, kemer, makas ve aşık gibi parçalar üretilebilmekte; birleşmeleri için gerekli tüm detaylar ve metal aksesuarlar fabrikada tamamlanabilmektedir.

Zararları;

1- Ahşabın tutkallanmaya hazırlanması ve tutkallanması, son ürün üzerinde ek bir işçilik maliyeti getirmektedir. Fakat aynı boyutlardaki yekpare  bir ağaç malzemeye göre kabul edilebilir bir durumdur.

2- Tabakalı ağaç malzemenin direnci, en-boy birleştirmede ve yapıştırmada kullanılan tutkalın kalitesine de bağlıdır. Yüksek dayanıklı tutkalların fiyatlarının fazla olması ek bir maliyet getirmektedir.

3-  Tabakalı ağaç malzeme üretmek için, fabrika binasının özel planda yapılması, özel ekipmanlar gerektirmesi ve kalifiye işçiye olan ihtiyacın fazla olması da dezavantajları arasındadır.

4- Yüksek kaliteli tabaklı ağaç malzemelerin üretilmesi, imalatın bütün aşamalarında yapılan işlemlerin özenle ve dikkatli bir şekilde yapılması ile mümkün olmaktadır.

5- Büyük boyutlu kavisli taşıyıcı elemanların nakliyesi sırasında büyük zorluklarla karşılaşılmaktadır.

6- Lamine edilecek ağaç malzemenin belirli sonuç rutubete kadar kurutulması gerektiğinde kurutma tesisi ve ek işçilik maliyeti gerektirmektedir. 


                        Daha fazla bilgi için;  http://www.gncahsap.com/#tekni̇k/laminasyon.html

                    Diğer ürünlerimiz hakkında bilgi almak için lütfen web adresimizi ziyaret ediniz....
                                                       http://www.gncahsap.com





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder