20 Haziran 2013 Perşembe

AHŞAP MALZEMELERDE KURUTMANIN ÖNEMİ


AHŞAP SANAYİİNDE KURUTMA

Teknoloji çağının getirdiği yeniliklere ve çok sayıdaki yeni malzemenin rekabetine rağmen ağaç malzeme sahip olduğu önemli özellikleri, güzelliği ve çekiciliği nedeniyle günümüzde de hammadde ve malzeme olarak birçok kullanım yerinde önemini korumaktadır. Hafifliğine göre direncinin yüksek olması, kolay işlenmesi, iyi boya ve cila kabul etmesi, ısıyı yalıtması, sesi absorbe etmesi gibi iyi özellikleri yanında, dış görünüşünün güzelliği ile kullanıldığı yerde sıcak ve hoş bir hava yaratmaktadır.

Ancak, ağaç malzeme istenmeyen bazı özelliklere de sahiptir. Organik bir madde olması nedeniyle çürümektedir. Kolay yanmaktadır. Kuru ise bünyesine su alarak, yaş ise su kaybederek boyutlarını değiştirmektedir. Boyut değiştirme liflere paralel, yıllık halkalara dik ve teğet yönlerde farklı miktarlarda olmaktadır.

Modern ağaç teknolojisi ağaç malzemenin arzu edilmeyen söz konusu özelliklerini iyileştirici birçok yöntem ve olanak bulmuştur. Odunun masif yapısını bozmadan arzu edilmeyen özelliklerini iyileştirici teknik işlemlerin en önemlileri kurutma, buharlama, emprenye ve yüzey işlemleridir.

Herhangi bir ağaç türüne ait kerestenin kusursuz bir şekilde kurutulabilmesi için, iyi bir kurutma programına ihtiyaç vardır. Böyle bir program yoksa bunun yeniden hazırlanması gerekir.

  1. KURUTMANIN TANIMI VE ÖNEMİ
Kurutma, ağaç malzemenin içerisinde bulunan ve kullanım amacı için uygun olmayan suyun atılması işlemidir. İdeal bir kurutmada; kurutulacak malzemenin kalitesinin korunması, kurutma süresinin mümkün olduğu kadar kısa olması ve kurutma giderlerinin en düşük düzeyde tutulması amaçları bir bütün olarak birlikte gerçekleştirilmelidir.

Kurutmada kullanılacağı yerde ağaç malzemede bulunması gereken kuruluk derecesi son derece önemlidir. Kullanım yerindeki kuruluk derecesine uygun olmayan ağaç malzeme rutubet almak veya vermek suretiyle boyutlarını değiştirmektedir. Böylece ağaçtan yapılmış ürünlerde arzu edilmeyen kusurlar ortaya çıkmaktadır. Örneğin, rutubet kaybederek masif mobilyaların birleşme yerlerinde gevşemeler, pencere doğramalarında, kapılarda dönüklükler; çerçeve köşelerinde açılmalar, raflarda kısalmalar, oluklaşmalar ve dönmeler, döşeme bireyleri arasında açılmalar meydana gelmektedir.

Bu nedenle ağaç malzeme kullanılmadan önce kullanım yerinin gerektirdiği kuruluk derecesine kadar kurutulmalıdır. Aşağıda bazı kullanım yerleri için ağaç malzemede bulunması gereken rutubet miktarları verilmiştir.

KULLANIM YERİ
RUTUBET MİKTARI      (%)

Kreazot ile emprenye edilecek malzeme (direkler, traversler)
Karkas yapılar ve açıkta kullanılan ağaç malzeme
Fıçı tahtaları                                                           
Taşıt araçları, uçaklar, gemi güverteleri
Spor aletleri, açıkta kullanılan aletler, bahçe mobilyası
Dış pencere doğramaları, kapılar
Soba ile ısıtılan yerler için mobilya
Kaloriferle devamlı ısıtılan yerler için mobilya
Yer döşemeleri, parkeler
Radyo, televizyon, müzik seti yapımı
Kaplama levha ve kontrplak
Yonga levha
Lif levha


25
16-22
17-20
15-16
12-16
12-16
12-15
6-10
6-8
6-8
6-8
7-8
5-7


  1. KURUTMANIN FAYDALARI
Kurutma ile ağaç malzemeye birçok iyi özellik kazandırılmaktadır.
1-           İyice kurutulmuş ağaç malzeme, kuruluk derecesi muhafaza edilebilirse çürümez.

Çürüklük yapan mantarların ağaç malzemeye arız olabilmeleri için rutubet, sıcaklık ve oksijene ihtiyaçları vardır. Bu faktörlerden birinin kontrol altında tutulması ile odunun çürümesini önlemek mümkündür.
2-           İyi kurutulmuş ağaç malzeme pek az çalışır. Böylece çatlama, çarpılma, dönme gibi kusurların oranı düşer.
3-           Odunun işlenmesinde, örneğin planyalama, frezeleme, lamba-zıvana açma, delik açma, zımparalama gibi işlemlerde sıhhatli boyutlar ve daha düzgün yüzeyler elde edilir.
4-           Tutkallanma ve yapışma kabiliyeti artar.
5-           Dış etkenlere karşı yapılan koruyucu yüzey işlemlerinde başarı oranı yükselir.
6-           Odunun direnci, sertliği, çivi ve boya tutma kabiliyeti artar.
7-           Öte yandan kurutma sonucunda ağaç malzemenin ağırlığında azalma meydana gelmekte ve böylece taşımada kolaylık ve tasarruf sağlanmaktadır.

  1. KURUTMA ŞEKİLLERİ
Kereste endüstrisinde imalat aşamasından geçen kereste kullanım yerine ulaşmadan önce kurutulmak üzere ya doğrudan doğruya açıkta veya sundurmalar altında istif edilerek doğal kurutmaya ya da bu maksat için yapılmış kurutma fırınlarında teknik kurutmaya sevk edilmektedir. Her iki kurutma şeklinde de kuruma kerestenin çevresindeki havanın sıcaklığı, bağıl nemi ve hareketi gibi önemli dış kurutma faktörlerinin etkisi altında gerçekleşmektedir. Doğal kurutmada kurumayı etkileyen bu dış faktörlere hiçbir teknik müdahale söz konusu değildir. Ağaç malzemenin kuruluk derecesi havanın sıcaklığını ve bağıl nemini etkileyen coğrafi mevki, yükseklik, rutubetli ve kuru rüzgarlar, güneşli ve yağışlı günler, gece gündüz, mevsimler gibi birçok faktörün etkisi altında meydana gelmektedir. Teknik kurutmada ise, dış kurutma faktörleri kontrol altına alınıp ayarlanabilmekte ve ağacın özellikleri, kurutmanın amacı ve kurutmada kalite istekleri dikkate alınarak istenilen şiddette ve istenilen sonuç rutubetine kadar kurutma yapmak mümkün olmaktadır.

  1. NİÇİN TEKNİK KURUTMA?
Doğal kurutma ile ulaşılan kuruluk derecesi kurutma alanının coğrafi durumuna göre % 10-20 arasında değişmektedir. Ülkemiz şartlarında ise genellikle % 12-15 kadardır. Bu değerler kalorifer ve soba ile ısıtılan kapalı yerlerde kullanılacak ağaç malzeme (çeşitli mobilyalar, parke, panel, iç kapılar) için yüksektir.

Doğal kurutmada kurutma süresi uzundur. Bu süre zarfında kereste her türlü doğal afetlere, bitkisel ve hayvansal zararlılara açıktır. Kapital, ölü kapital durumundadır.

Doğal kurutma pahalı bir kurutma yöntemidir. Çünkü depo yerinin temin edilmesi, düzenlenmesi, etrafının çevrilmesi, bakım ve kontrolü ve sigortası doğal kurutmanın giderlerini arttırmaktadır. Uzun süre açıkta bekleme sonucu değer kaybı yükselir.  Ayrıca piyasa isteklerine zamanında cevap vermek mümkün değildir.

Bu nedenle gelişmiş ülkelerde ağaç malzemenin kurutulmasında doğal kurutma değil teknik kurutma uygulanmaktadır. Ülkemizde önceleri yalnız parke taslaklarının kurutulmasında uygulanan teknik kurutma; daha sonra iç dekorasyon, mutfak, ev ve okul mobilyası yapımında uygulanmaya başlanmıştır.

Teknik kurutma ile düşük rutubet derecelerine kadar ulaşmak mümkündür. Kurutma kayıpları daha azdır. Piyasa isteklerine daha çabuk uyulabilmektedir. Doğal kurutmadan daha ekonomiktir.          

5.   KURTMANIN AHŞABA KAZANDIRDIKLARI
İyi kurutulmuş ahşap sahip olduğu rutubete göre bulunduğu ortamda daha az nem alıp-verir ve bu nedenle az çalışır. Böylece çatlama, eğilme, bükülme, dönme gibi şekil değişmelerinin oranı azalır. 

Ahşabın rutubeti kullanım yerinin sıcaklık ve bağıl nemine bağlı olarak oluşan denge rutubetine uymadığı takdir de nem alarak veya nem vererek boyutlarını değiştirmektedir. ‘Çalışma’ olarak ifade edilen boyutlardaki değişme liflere paralel, radyal ve teğet yönlerde farklı miktarlarda olduğu için ahşapta gerilmeler hâsıl olmakta ve bu gerilmelerin etkisi ile çatlama, çarpılma, birleşme yerlerinde açılmalar oluşmaktadır. Bu nedenle kereste kullanım yeri dikkate alınarak, kullanım yerinin denge rutubetine kadar kurutulmalıdır.
6.   KURUTMANIN AMACI
Ahşap özünde canlı bir organizmadır. Örneğin; evinizde kullandığınız parke, ormanlardan gelmektedir. Bunları kestiniz ve İstanbul'a getirdiniz, evinize soktunuz. Evinizde sıcaklık 20 derecenin altına düşmez, yazın 30 derecenin üstüne çıkar. Dolayısıyla şartlar değişmiş durumdadır, şartlar değişince ağaç kendini buna uydurmak zorunda kalır, uydurmazsa çalışır veya ömrünü devam ettiremez. Kurutmanın mantığı ağacı kullanımdan, pencere, kapı yapılmadan önce ıslah edilmesidir. Ağacın içinde hayatını devam ettiren su bulunmaktadır, bu ağacın aynı zamanda çalışmasını sağlamaktadır. Bu su çok olursa şişme meydana gelir, az olursa çatlama gerçekleşir. Bunu öyle bir dengede tutmak lazım ki çatlamasın, patlamasın ve de su döküldüğü zaman, hava yağmurlu ya da nemli olduğu zaman çalışmasın. Bunun için de kondisyone olması lazım, yani dengeye uyması gerekmektedir. Kurutma fırınları bu dengeyi sağlar. Bu durum program dâhilinde gerçekleştirilirse ağaçta bir deformasyon olmaz.

Ağaç malzeme içerisinde bulunan ve kullanım yeri için uygun olmayan (fazla olan) suyun atılmasıdır. Bu tanımda bize hedef gösterilmektedir. Bu hedef ağaç malzemeyi rutubet bakımından kullanacağı yere uygun hale getirme hedefidir.





BAHÇE MOBİLYALARINDA KULLANILAN BAZI MALZEMELERİN AÇIKLAMALARI


KULLANILAN MALZEMELERİN ANLAMLARI

Direk /Kolon: Yapıların ayakta durmasını sağlayan, özellikle taşıyıcılık görevinin büyük kısmını üstlenen materyallerdir. Farklı tasarımlarda, kullanım amacı ve yerine bağlı olarak farklı ebatlarda üretilebilmektedir. Kameriye, veranda, pergola, kış bahçesi ve ahşap ev gibi ürünlerde; yapıların tasarım ve büyüklüklerine bağlı olarak farklı ebatlarda lamine edilmiş ahşap direkleri kullanmayı birçok avantajından dolayı tercih etmekteyiz.

Aşık / Kiriş: Bağımsız olan ürünlerde direkleri birbirine bağlayan, yapılara bağlı olarak yapılan ürünlerde hem direkleri birbirine bağlayan hem de direkleri yapılara bağlayan materyallerdir. Ürünlerin büyüklüğü ve ağırlığına bağlı olarak, tasarım ve kullanım amacı göz önünde tutularak farklı ebatlarda üretilebilmektedir. Kameriye, veranda, pergola, kış bahçesi ve ahşap ev gibi ürünlerde; yapıların tasarım ve büyüklüklerine bağlı olarak farklı ebatlarda lamine edilmiş ahşap aşıkları kullanmayı birçok avantajından dolayı tercih etmekteyiz.

Mertek: Kameriye, veranda, pergola, kış bahçesi ve ahşap ev gibi ürünlerde; çatı iskeletini oluşturan materyallere verilen isimdir. Bağımsız ürünlerde aşıklardan çatı merkezine uzanmaktadır. Yapılara bağlı olan ürünlerde; binaya bağlanan aşıktan direkleri birbirine bağlayan aşıklara uzanarak çatı iskeletini oluşturmaktadırlar. Ürünlerin büyüklüğü ve ağırlığına bağlı olarak, tasarım ve kullanım amacı göz önünde tutularak farklı ebatlarda üretilebilmektedir.

Lambri: Çatı kaplama malzemesi olarak merteklerin üzerine çakılması suretiyle, hem estetik ve dekoratif çatı görüntüsü kazandıran hem de izolasyon alt yapısını oluşturan materyallere verilen isimdir. Ürünlerimizde aksi istenmediği taktirde geniş ve yargısız diye tabir edilen lambriler kullanmaktayız.

Güvercinlik: Kameriye, kış bahçesi ve veranda gibi ürünlerde çatıların üst kısımlarında bulunan havalandırma ve dekoratif görsellik amacıyla farklı tasarımlarda yapılan eklentilere verilen genel isimdir.

Payanda: Direkler ve aşıkları birbirine bağlayan, ürünlere görsel güzellik kazandırmak amacıyla farklı tasarımlarda yapılabilen, tasarım güzelliğinin yanı sıra statik açıdan sağlamlık ve sallantıları kesmek gibi görevleri bulunan materyallere verilen isimdir.

Seperatör: Direkler ve aşıkları birbirine bağlayan, direkler arasında boylu boyunca uzanan hasır ve çubuk gibi farklı modelleri bulunan, ürünlere görsel güzellik kazandırmak amacıyla farklı tasarımlarda yapılabilen, tasarım güzelliğinin yanı sıra statik açıdan sağlamlık ve sallantıları kesmek gibi görevleri bulunan materyallere verilen isimdir.

Şıngıl: Farklı renk ve tasarımlara sahip, çatılarda görsel güzellik oluşturmak ve izolasyon sağlamak maksadıyla kullanılan, kumlu bir yapıya sahip çatı kaplama malzemelerine verilen addır.

Membran: Çatılarda özellikle sıvı izolasyonunu sağlamak maksadıyla lambri üzerine veya tasarım özelliklerine göre OSB üzerine ısıtılmak suretiyle kaplanan zift hammaddesinden oluşan siyah renkli çatı izolasyon malzemesine verilen isimdir.

OSB: Piyasada belirli ebatlarda levhalar halinde bulunan, ahşap talaş ve yongalarında üretilmiş, özellikle çatılarda ısı izolasyon ve sıvı izolasyon alt yapısı olarak kullanılan yapı malzemelerine verilen isimdir. 





AHŞAP ÜRÜN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ ?


FİYAT KARŞILAŞTIRMASINDA DİKKAT EDİLMESİ TAVSİYE EDİLEN HUSUSLAR:

·         Farklı firmalardan alacağınız fiyatları, fiyatlarımız ile bire bir karşılaştırabilmeniz açısından ve alacağınız ürünler ile ilgili detaylı bilgi sahibi olabilmeniz açısından farklı detaylar anlatılmıştır.

·         Genellikle kullanıcıların tam olarak ne aldığını bilmediği, satıcıların ise ne sattıklarını iyi bildiği sektörümüzde yanılgıya düşmemeniz açısından farklı detay bilgilerinin anlatımından kaçınılmamıştır.

·         Malzeme kalite sınıflarının karşılaştırılması konusunda dikkatli hareket edilmelidir. Çünkü her firma kendi kalite sınıfını oluşturmakta ve adlandırmaktadır. Kalite sınıfları konusunda merkezi ve kesin karar verici merciler bulunmamaktadır. Bu nedenle bazı firmaların 1. Sınıf olarak nitelendirdikleri malzeme bir diğer firmanın 2. Sınıfına denk gelebilmektedir. Bu nedenle teklif istenen firmalardan numune istemeniz veya yapmış oldukları ürünleri yerinde görmeniz yanılgıya düşmemeniz açısından önem arz etmektedir. Kalite sınıfları özellikle budak miktarı, var olan budak çeşitleri, malzemedeki renklenme gibi görsel özelliklere göre yapılmaktadır. Özellikle 1. ve 2. sınıf malzemelerde düşer budak bulunmamalıdır. Bu konuya dikkat edilmesi özellikle önemli bulunmaktadır.

·         Ağaç malzeme ile ilgili olarak önemli olan bir diğer konu ise, ahşap malzemelerin fırında, kullanım yeri koşulları için gerekli nem derecesine kurutulmuş olmasıdır. Ahşap malzemenin fırında uygun neme kadar, iyi fırınlarda ve gerekli kurutma programı ile kurutulması tam bir uzmanlık işi olup, ürünlerin kalitesi ve ömrü konusunda en önemli hususlardandır. İstanbul koşullarında dış mekânda kullanılacak olan ahşap malzemelerin %12-16 nem derecelerine kadar kurutulmuş olması son derece önemlidir.

·         Yoğun kullanım alanına sahip ve en çok talep edilen çam ağacı türleri orman ürünleri sektöründe yumuşak ağaçlar sınıfında yer almaktadır. Bu ağaç türlerinde kılcal damar çatlaklarının bulunması veya zamanla oluşması son derece normaldir. Bu çatlakların azlığı veya çokluğu ağacın doğru işlenmesi ve kalite sınıfına göre değişmektedir. Söz konusu çatlaklar yüzeysel kılcal damar çatlakları olduğu sürece statik açıdan problem oluşturmamaktadır. Seçeceğiniz ağaç türü ve sınıfları söz konusu çatlakların görsel durumunu etkileyecektir. 

·         Sektörde en çok kullanılan iki farklı ağaç türü olan, ithal Sibirya çamı ile ithal Ukrayna çamı arasındaki en önemli fark; Ukrayna çamının daha sert bir dokuya sahip oluşundan dolayı üzerinde kılcal damar çatlaklarının daha fazla olması veya zaman içerisinde daha fazla çatlak oluşması ihtimalinin daha yüksek olmasıdır.

·         Ahşap malzeme ile ilgili olarak tarafınıza hangi ağaç türünün verildiğini anlamanız için bir uzman desteği almanız veya güvenilir firmalar ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Bu konuda maalesef bazı firmalar farklı isimde verdikleri tekliflerin sonunda maliyetleri düşürebilmek adına, kullanıcıların ağaç türlerini tanımamalarından faydalanarak; söyledikleri ağaç türlerini kullanmamaktadırlar.
·         Ağaç malzeme ile ilgili olarak fiyatı etkileyen bir diğer unsur ise kullanılacak ahşap malzeme ebatlarıdır. Kullanılan malzeme ebatlarındaki değişiklikler fiyat konusunda ciddi farklar oluşturabilmektedir. Ürün detay anlatımlarımızda kullanacağımız ebatlar müşterilerimize hem tekliflerimizde hem de sözleşmelerimizde bildirilmektedir.

·         Ağaç malzemenin dışında kullanılan yardımcı malzemelerin kalitesi ve markaları da önem arz etmektedir. Örneğin bazı firmalar çatı izolasyonunda membran kullanmamakta direk şıngıl uygulaması yapmaktadır. Bu durum ilerleyen dönemde izolasyon problemlerine yol açmaktadır. İzolasyon sorunları yaşamamak için kullanılan malzemelerin marka ve kalitelerine dikkat etmek gerekmektedir.

·         Ahşap malzemeler üzerinde kullanılacak olan boyalar da son derece önem arz etmektedir. Bizler su bazlı özel dış cephe ahşap boyalarını kullanmaktayız. Boya markası olarak sektörün en önde gelen firmaları ile çalışmaktayız. Teknik özellikleri üst seviyede bulunan ithal marka boyalar tercih etmekteyiz. Bu tip boyaların en önemli özelliği ahşabın nefes almasını engellemediğinden çürüme veya mantarlanma gibi sorunların ortaya çıkmasına mani olmalarıdır. Ayrıca UV koruyucu özelliklerinden dolayı uzun ömürlü olabilmektedir. Bu sayede bakım periyotları daha uzun olabilmektedir. Dış cephede kullanacağınız ürünlerin pinotex veya selülozik bazlı boylar olmadığından kesinlikle emin olmanız gerekmektedir. Bu tip boyların ömürleri kısa olduğu gibi ahşap malzemenin de ömrünü kısaltmaktadır.

·         Fiyat karşılaştırmalarınızı sağlıklı bir şekilde yapabilmeniz için tüm detaylar tarafımızca müşterilerimize sunulmaktadır. Farklı firmalardan alacağınız fiyatları, tarafınıza sunmuş olduğumuz fiyatlar ile kıyaslarken ürün detaylarını da gözden kaçırmayacağınızı umut etmekteyiz. Ya da farklı firmalardan alacağınız tekliflerinizdeki detayları tarafımızdan talep ettiğiniz takdirde sizlere en uygun koşullarda ve yanlış yönlendirmelerin açıklamalarını yaparak ve teknik açıdan olması gerekenlerden taviz vermeden sizler için yeniden çalışmalar yapabileceğimiz belirtmek isteriz.

·         Tarafımızdan sipariş vermemeniz durumunda dahi teknik olarak sormak istediğiniz her konuda sizlere cevap vermekten imtina edilmeyecektir. Bu konudaki misyonumuz kişilerin yanlış tercihlerden uzak durmalarını sağlamak ve ahşap malzeme konusunda gerekli bilinci oluşturmaktır.

İhtiyacınız olan ürünler ile ilgili olarak konforunuza uygun şekilde isteklerinize cevap verebilmek adına değerli siparişlerinizi bekleriz…






AHŞAP MALZEMENİN ÖZELLİKLERİ


AHŞAP MALZEMENİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Ahşabın olumlu özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
• Doğal, organik, insana yakın ve sıcak bir malzemedir.
• Geniş renk, doku ve boyut çeşitliliğine sahiptir.
• Üstün estetik ve akustik özellikler taşır.
• Diğer yapı malzemeleriyle karşılaştırıldığında kaynağı en kolay bulunan ve en çabuk yenilenebilen yapı malzemesidir.
• Geri dönüşüm özelliğine sahip, üretim ve uygulama açısından çevre kirliliği oluşturmayan doğaya uyumlu bir malzemedir.
• Yeterli dirence sahip olmasının yanı sıra oldukça hafif bir malzemedir.
Ahşap malzemenin hafif olması, atölyede üretilen ahşap yapı elemanlarının şantiyeye ulaştırılmasını kolaylaştırmaktadır.
• Hafifliğinin yanı sıra, şok etkisine dayanıklı, titreşim emme özelliğine sahip esnek bir malzemedir. Bu nedenle deprem etkilerine karşı dirençlidir.
• Ahşap, ısı yalıtımı sağlayan bir malzemedir.
• Ses iletme, yutma ve yansıtma özelliği olan bir malzemedir.
• Kurutulmuş ahşap iyi bir elektrik yalıtkanlığına sahiptir.
• Ahşabın hammaddesinin elde edilmesi ve işlenerek yapı malzemesine dönüştürülmesindeki enerji miktarı, diğer yapı malzemelerine oranla oldukça azdır
• Ahşap, kimyasal maddelerin çoğundan zarar görmez. Doğal olarak kendi çevresiyle kimyasal dengede bulunur.
• Birçok yapı malzemesi gibi kristalleşme ve yorulma özellikleri yoktur.
• Çağdaş sistemlere kolayca adapte edilebilir.
• Kaplanabilir bir malzemedir.
• Tekrar kullanılabilme özelliğine sahiptir.
Ahşap bir önceki bölümde belirtilen olumlu özelliklerinin yanı sıra bir takım olumsuz özelliklere sahiptir.

Ahşabın olumsuz özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
• Böcekler, kurtlar ve mantarlara karşı dayanıksız bir malzemedir.
• Suya ve neme karşı dayanıksızdır.
• Mekanik aşınmaya karşı dayanıksızdır.
• Yapısı homojen değildir.
• Diğer malzemelere oranla bakımı daha zordur.
• Yangın dayanımının yüksek olmasına karşın kolay tutuşan bir malzemedir.

Ancak, ahşaba uygulanan birtakım kurutma ve koruma yöntemleriyle, malzemenin olumsuz özelliklerinin oluşturabileceği zararlara karşı koruma sağlanabilmektedir.


AHŞAP BAKIM-ONARIM


BAKIM / ONARIM

Özellikle dış mekânlarda kullanılmakta olan ahşap ürünler; iklim değişiklikleri, direk güneş ışınları, kar, yağmur ve rüzgâr gibi etkenler nedeniyle yıpranmakta ve yüzeylerinde aşınmalar meydana gelmektedir. Bununla birlikte kullanılan kalite seviyesi ve marka değeri düşük yüzey işlem ürünleri kullanılması nedeniyle bakım periyotları kısalmaktadır. Ayrıca, imalat sırasında bilimsel gerekliliklerin göz ardı edildiği ürünlerde de farklı sorunlar meydana gelebilmektedir. Tüm bu yıpranma, yüzey aşınmaları ve diğer sorunlar ile ilgili olarak ahşap ürünler bakım ve onarıma ihtiyaç duymaktadırlar. Firmamız ihtiyaç olunan bakım onarım konularında en üst kalite düzeyindeki, sektörün önde gelen markalarının ürünleri ile gerekli işlemleri, prosedürlerine ve gereklerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir. 


Bakım ve Onarım Kapsamındaki Hizmetlerimiz:
Ø  Ahşap kameriye, veranda, pergola, deck (zemin kaplamaları), saksı, bahçe mobilyaları, çitler, kış bahçesi ve köprü gibi; bakım periyotları gelmiş olan ürünlerin yüzey işlemlerinin gerçekleştirilmesi.

Ø  Bakım kapsamında; ahşap ürünlerin yüzeylerinin zımparalanması ve yüzey koruyucu boyaların uygulanması gibi işlemler gerçekleştirilmektedir.

Ø   Ahşap kameriye, veranda, pergola, deck (zemin kaplamaları), saksı, bahçe mobilyaları, çitler, kış bahçesi ve köprü gibi; farklı nedenlerle deforme olmuş ya da yıpranmış ürünlerin onarım işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Ø  Onarım kapsamında; ahşap ürünler üzerinde materyal-parça değişimleri, yüzey işlemleri ve gerekli fiziksel müdahaleler yapılmaktadır.

Dış mekan ahşapların veya bahçe mobilyalarının üretiminde emprenyeli çam, ıroko veya tik gibi doğal ömrü uzun ahşap türleri kullanılmış ise, bakım için kalite seviyesi yüksek üst düzey markaların sunduğu Ahşap Yüzey Temizleyici ile proseslerine uygun olarak temizlik yapıldıktan sonra ahşaplar doğal halleri ile kullanılabilir. Ancak ahşap yüzeyleri iklim değişikliklerine, UV ışınlarının yıpratıcı etkisine, aşınmaya ve tekrar kirlenmeye karşı korumak ve daha uzun süreli bakım ihtiyacı olmadan kullanmak için doğal yağlardan oluşan tik yağı ve özel deck stain boyaların kullanılması tavsiye edilmektedir.
Kullandığımız ahşap yüzey temizleyiciler ile, grileşmiş, kirlenmiş, üzeri küflü görünüm almış ahşaplar hemen temizlenir, kirden arındırılır ve ilk günkü görünümüne kavuşturulur. Kullanılan ürünler su bazlı ve çevre dostudur. Bitki ve hayvanlara zarar vermeksizin biyolojik olarak çözünürler.


SAUNALAR


SAUNA

Sauna, fazla ısınma terapisinden faydalanmanın mükemmel bir yoludur. Ateşi suni olarak yükseltmekten başka, sauna terapötik terlemeyi de artırır. Cildimiz en büyük bertaraf organımızdır. Cildin, terleme yoluyla vücut atıklarının %30 unu giderdiği düşünülür. Sauna banyosunu düzenli olarak almak, cildin onarılmasında ve temizleyici aktivitesinin yeniden canlandırılmasında yardımcı olacaktır. 


Her model, bilgisayar destekli tasarım ve görselleştirmenin ardından prototip sürecinde test edilir. Anahtar nokta saunayı kullanacak misafirlerin kendilerini son derece rahat hissetmeleridir. Birebir ölçüdeki prototipin testi saunanın işlevini yerine getirebilmesinin yanı sıra farklı vücut özelliklerine sahip kullanıcıların sauna içerisindeki ergonomisinin de test edilmesini sağlar. Kullanılan malzemeler, bunların birleşim ve birbirleri ile uyumu, kullanılan tüm kontrol ekipmanlarının kolayca ulaşılabilir oluşu, sorunsuz ve kolay bakım özelliklerine sahip teknik altyapı ve tüm bunları benzersiz bir görsellik içerisinde sunabilecek tasarım detayları saunalarımızı diğerlerinden ayıran önemli noktaların başında gelir.



Tasarımlar, yetkin bir mimari ekibin gözetiminde yapılır. Tasarlanan model endüstriyel tasarımcılar tarafından en uygun ergonomi ve üretim prosesini sağlayacak şekilde planlanır. İçerideki hava sirkülasyonu ile ısının kullanıcılara aktarılması, ısıtıcı sisteminin verimli ve etkin kullanımı, bakım işlemlerinin kolaylaştırılması gibi birçok teknik detay mükemmel görünen ve aynı zamanda mükemmel çalışan bir saunanın üretilmesi için kullanılır.


Sauna güvenli olmakla birlikte dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır, sauna kullanıcılarına bir kaç öneriyi şöyle sıralayabiliriz: 
- Saunadan önce alkol ve ilaç almaktan sakının, bunlar terlemeyi azaltabilir ve seansınızın öncesinde ve sonrasında aşırı sıcaklamanıza sebep olabilir.
- Saunada 15-20 dakikadan fazla kalmayın. 
- Saunadan çıkınca 2-4 bardak su için.
- Hastayken saunaya girmeyin ve eğer sauna sırasında fenalaşırsanız hemen kapıya doğru yönelin.





AHŞAP BAHÇE MOBİLYALARI - AHŞAP KENT MOBİLYALARI


BAHÇE MOBİLYALARI - KENT MOBİLYALARI



Özellikle Iroko ağacında üretilmiş olan bahçe mobilyalarımız, masa takımları ve sandalyelerden oluşmaktadır. Farklı model ve ebatlardaki mobilya takımlarımızı; bahçelerinizde, havuz kenarlarında, veranda, kameriye, pergola ve kış bahçesi gibi ürünlerin içerisinde kullanım amacınıza ve konforunuza uygun olarak tercih edebilirsiniz.


Bahçe mobilyaları ürünlerimiz kafe ve restoran gibi işletmelerde hem iç mekân hem de dış mekânlarda faaliyet konusuna uygun olarak kullanılmaktadır. Farklı ayak modelleri tercih edilerek çeşitli ebatlarda ve modellerde olan masa tablası ürünlerimiz mekânlara ahşabın sıcaklığını getirerek artı değer katmaktadır. 


Bahçe mobilyaları ürünlerimiz, müşterilerimizin istekleri doğrultusunda tasarımlarına uygun olarak tercih edilen modellerde atölyede hazırlanmakta ve hazır olarak teslim edilmektedir.

Bahçe mobilyaları ürünlerimizi tarafımızdan sunulan çeşitli aksesuarlar ile kombine ederek de tercih edebilirsiniz.